Keitä ovat tulevaisuuden urheilusankarit?

Keitä ovat tulevaisuuden urheilusankarit? 30.09.2020 Katri

Suomen liikunnan ja urheilun tulevaisuus, sekä rahoitus on noussut viime aikoina puheenaiheeksi mediassa ja sosiaalisen median kanavissa. Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani kehottaa Ilta-Sanomissa 23.9.2020 suomalaisia arvokeskusteluun ja urheilumaailman ketteryyden parantamiseen.

Likesin tutkija Kati Lehtonen tarttuu rahoituskysymykseen Hesarissa 24.9. ja kehottaa alan toimijoita pohtimaan rahanjaon logiikkaa aktiivisemmin ja kyseenalaistaa sen, onko Veikkauksen monopoliin nojaava järjestelmä ainoa oikea ratkaisu.

Lehtonen kirjoittaa asiaa. Ensi vuodelle hallitus lupasi pelastuspaketin koronaepidemiasta aiheutuneen kassakriisin paikkaamiseen, mutta vuonna 2022 urheilun ja liikunnan valtiontukia uhkaa miljoonien, ellei jopa kymmenien miljoonien eurojen pudotus. Miten ongelma ratkaistaan?

Niin ikään Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen varoittaa Helsingin Sanomissa 30.9, että liikunnan ja urheilun on syytä varautua tukien pienenemiseen vuodesta 2022 eteenpäin. Salonen peräänkuuluttaa suomalaisen yhteiskunnan arvovalintoja, ja että lakisääteisiin valtionosuuksiin liittyvistä päätöksistä olisi keskusteltava yhteistyössä.

Mitäs ihmettä nyt sitten oikein pitäisi tehdä?

Urheilu kiinnostaa, koskettaa ja yhdistää ihmisiä. Siinä yhdistyvät ikiaikainen ihmisen kilpailuvietti, viihde, ja liiketalous. Suomalaisen urheilun tuleva menestys edellyttää toimia, jotka kasvattavat kokonaisresursseja, rahoitusta ja palveluja sekä tehostavat näiden jakautumista koko kentän kesken. Urheilijan ehdoilla, mutta myös kansalaisten osallistumiskynnystä madaltaen.

Urheilun ja liikunnan merkitystä kansanterveyteen ei voi väheksyä. Useat tutkimustulokset osoittavat, että turvaamalla kansalaisten liikuntamahdollisuudet saavutamme miljardiluokan säästöt kasvattamalla hyvinvointia ja ehkäisemällä sairauksia. Tätä kautta laajentuu myös kaivattu urheilun harrastajapohja, jota ilman huippu-urheilu Suomessa jää historiallisiksi sankaritarinoiksi. Urheilumenestyksellä rakennettiin aikoinaan kansakunnan identiteettiä. Millaisia tarinoita tulevaisuudessa kerrotaan?

Liikunta- ja urheilusektorilta löytyy osaavia tekijöitä, halukkaita sponsoreita ja pitkälle tähtääviä urheilijoita. Myös kansalaisia kiinnostaa, olemmehan urheilukansaa ja mielellämme tapaamme toreilla, kun siihen on aihetta.

Rajalliset resurssit vaativat uutta ajattelua ja yhteistyötä. Tämä on avoin kutsu kaikille: Tulkaa mukaan ideoimaan ja edistämään urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin menestystä. Ota rohkeasti yhteyttä!

Katri Einamo, toimitusjohtaja
Espere Verde Oy
katri@espereverde.com

Katri Einamo
Katri Einamo
Articles: 26

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *